Saturday, January 8, 2011

BAGHDAD 24 Okt. – Mahkamah tertinggi Iraq hari ini mengarahkan Parlimen kembali bekerja selepas kebuntuan politik selama tujuh bulan menghalang pembentukan kerajaan baru. Mahkamah Agung Iraq menyifatkan penangguhan tersebut sebagai tidak mengikut perlembagaan. Pemangku Speaker Parlimen, Fouad Massoum menyatakan yang beliau menjangka tarikh mesyuarat akan ditentukan menjelang hujung minggu ini. Arahan mahkamah sebanyak empat muka surat itu mengkelaskan keputusan penggubal undang-undang untuk menangguhkan Parlimen pada Jun lalu sebagai ‘haram’ dan memberikan masa kepada pemimpin-pemimpin untuk mengusahakan perikatan politik. “Mahkamah Agung persekutuan memutuskan untuk membatalkan keputusan ini, mengarahkan speaker Parlimen memanggil penggubal undang-undang bersidang dan menyambung kerja,” kata arahan yang dikeluarkan hari ini. Penangguhan itu ‘melanggar perlembagaan’, jelas arahan itu lagi.
Kesemua 325 penggubal undang-undang hanya bersidang secara ringkas sekali pada Jun lalu sejak pilihan raya pada 7 Mac gagal memberikan majoriti memerintah kepada mana-mana pihak. Sejak itu, pemimpin politik yang bersaing enggan kembali ke Parlimen dan berusaha untuk membentuk pakatan bagi mendapatkan sokongan dalam menamakan pemimpin kerajaan baru termasuk Perdana Menteri apabila Parlimen bersidang sekali lagi. Tanpa persidangan Parlimen, kerajaan dalam keadaan tidak bergerak kerana tidak dapat membuat keputusan besar termasuk pembaharuan pro-perniagaan seperti mengurangkan birokrasi dan menjelaskan undang-undang pelaburan asing. – AP


DINAR IRAQ BERPOTENSI MENGGANDAKAN WANG ANDADAPATKAN 1 SET BERNILAI 40,000 DINAR IRAQ SEPERTI DIATAS DENGAN BerHARGA RM350 SAHAJA!!!!!


 Latar belakang dinar iraq:
Sebelum 1990>> 1 dinar=3.20USD


0124264338>>Mr.boya

No comments: